ODTÜ ROVER Takımı uluslararası yarışmada En iyi Bilim İnsanları Ödülü'nü kazandı!

16/09/2020 - 16:00

ODTÜ Makina ve İnovasyon Topluluğu Bünyesinde METU ROVER takımı, Avrupa Uzay Ajansı tarafından düzenlenen 2020 Avrupa Rover Yarışması'nda 14 farklı ülkeden katılan 33 takım arasında 4. oldu. Ayrıca takımımız "En İyi Bilim İnsanları" ödülünün de sahibi oldu.

ODTÜ Makina ve İnovasyon Topluluğu ve METU ROVER takım üyesi öğrencilerimizi tebrik eder, gelecekteki yarışmalarda başarılar dileriz.

METU ROVER Takımının Yarışma Hakkındaki Bilgilendirmesi

ODTÜ Makina ve İnovasyon Topluluğu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren, farklı bölümlerden 29 öğrencinin yer aldığı METU ROVER projemizle Polonya’da gerçekleşen uluslararası 33 takımın finalinde yarıştığı Avrupa’nın en prestijli uzay ve robotik yarışması olan European Rover Challenge 2020’de “Best Scientists” özel ödülünü almamızın yanı sıra genel sıralamada 4. olduk.

İki senedir çalışmalarına devam ettiğimiz projemizle bu sene ilk kez katıldığımız yarışma, pandemi nedeniyle normalden farklı bir formatta gerçekleşti. Yarışmada takımlar Polonya’da Mars esas alınarak hazırlanmış bir yarışma alanında organizasyon tarafından sağlanan bir keşif aracını kendi ülkelerinden kontrol ettiler.

Takımlara yarışma öncesinde alandan drone ile çekilmiş görüntüler ve alanın dijital yükselti haritası iletildi. Yarışmacıların verilen model ve fotoğraflarla alandaki jeomorfolojik ve jeolojik yapıları araştırarak bu yapıların özelliklerini, görece yaşlarını ve nasıl oluştuklarını içeren bir araştırma raporu oluşturmaları ve bu araştırmadaki bulguları yarışma esnasında keşif aracı aracılığıyla alanda yapacakları gözlem, alacakları fotoğraflarla desteklemeleri yarışmadaki görevlerden birisiydi (Science Task). Buna ek olarak yarışmacılardan  kendi algoritmalarını geliştirip yazılımlarını araca aktararak aracın haritada belirlenen noktalara otonom hareketini sağlamaları (Navigation Task), bir panelde robot kol ile uzaktan kontrolle operasyon yapmaları (Maintenance Task) , proje sürecini jüriye sunmaları (Presentation Task) istenen farklı görevler de vardı.

Bu sene ilk defa katıldığımız ESA (European Space Agency) tarafından desteklenen bir yarışmada ülkemizi başarıyla temsil etmiş olmamızı sizinle paylaşabilmek bizim için büyük bir mutluluk ve gurur. İnanıyoruz ki takımımız ilerleyen yıllarda daha da çok çalışarak okulumuza ve ülkemize daha da büyük başarılar getirecek.