O. Cahit Eralp

Prof. Dr. O. Cahit Eralp obtained his BS and MS degrees from METU Mechanical Engineering Department in 1971 and 1974, respectively, and his PhD degree from Cranfield Institute of Technology in England in 1980.

Prof. Dr. O. Cahit Eralp joined METU Mechanical Engineering Department in 1971 as an assistant. Then he served in the department as Instructor during 1980-1981, Assistant Professor during 1981-1984, Associate Professor during 1984-1990, and Professor from 1990 and on. He also served as Instructor at Elazığ State Architecture and Engineering Academy in 1974, Part-Time Visiting Assistant Professor at Gaziantep University in 1982 and Part-Time Visiting Assistant Professor at Military Academy in 1981.

Prof. Dr. O. Cahit Eralp involved in the delivery of 10 different courses in the department, mostly in the area of fluid mechanics, including Experimental Techniques in Fluid Mechanics and Pipeline Engineering courses, which were developed and offered by him. He supervised 61 graduate theses mostly concentrated in the areas of Gas Turbines and Turbomachinery, Pipelines, Industrial Ventilation and Fire Simulation. Fluid Mechanics Laboratory, which was administrated by him starting 1980's, has been shown as a model laboratory both as a educational laboratory and research laboratory. Instead of importing experimental set ups from abroad, he was always proud of set ups, which were built "in house" in our department.

Prof. Dr. O. Cahit Eralp served as a member of Undergraduate Committee of METU Mechanical Engineering Department since 1987. He also served as an Executive Board member of METU Natural Sciences Institute during 2001-2010 and Executive Board member of Marmara Research Institute (MAM) of TÜBİTAK during 2005-2007. Prof. Dr. O. Cahit Eralp has been serving as an Executive Board member of Defense Industry Research and Development Institute (SAGE) of TÜBİTAK since 2007.

At the international level, he served as panel member and national coordinator in NATO AGARD Propulsion and Energetics Panel during 1996-1997,  member of the "Recommended Practices for Monitoring Gas Turbine Engine Life Consumption" working group (WG-28) in the same panel during 1996-1997, and member of the "Performance Prediction and Simulation of Gas Turbine Operations" working group (AVT-018, WG29) in the same panel during 1997-2001.

Prof. Dr. O. Cahit Eralp co-authored a book and wrote a chapter of a handbook. He had 52 papers published in various national and international journals and presented in scientific meetings, 25 of which were in the area of Turbomachinery, 14 in in Pipelines and Natural Gas Engineering, and 9 in Ventilation in Underground Mass Transportation Systems. He participated in as a principal investigator and/or researcher in 61 industrial projects and 16 additional projects supported by academic and scientific institutions. He gave consulting service to 12 companies at various times.

Prof. Dr. O. Cahit Eralp had CENTO (British Council) doctoral scholarship during 1974-1975, the scholarship of Ministry of National Education during 1975-1978, Research Scholarship of Cranfield Institute of Technology during 1978-1980. He was given ARÇELİK Total Quality Special Award in 1996 and METU Academic Performance Award in 2004. Prof. Dr. O. Cahit Eralp was the member of Chamber of Mechanical Engineers, ASME, Machine Design Production and Research Institute (MATİMAREN), Mechanical Design and Production Society (MATİM) and Turkish Pump and Vane Industrialists Society (honorary).

He was always a model of industriousness, competitiveness, productiveness and sensitiveness to society in our department. He left us on September 27, 2010 by taking the first loss of his life in his health struggle during which he had displayed a very rare determination and patience, but he will live forever in our hearts.

Mechanical Engineering Department

Prof. Dr. O. Cahit Eralp ile ilgili aşağıdaki yazı Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği(OAİB) tarafından yayınlanan OAİB MOMENT EXPO Dergisi'nin Aralık 2010 tarihli 30 numaralı sayısındayayınlanmıştır.

 ;


Prof. Dr. O. Cahit Eralp'i anlatacak en iyi sözcük "Odtü'lülük" tür. Tanımlamak için cümlelerin yetersiz kaldığı "Odtülülük" onun şahsında somutlaşmıştır. 1967 yılında girmiş olduğu ODTÜ'den 2010 akademik yılının ilk gününde ayrılmıştır. Ömrünü ODTÜ'ye vermiş ender kişilerden biridir. Öğrencilik, asistanlık ve öğretim üyeliğinin her döneminde birlikte olduğum, bir çok zor projede birlikte çalıştığım, 43 yıllık arkadaşımı genç kuşaklara anlatmayı önemli bir görev olduğuna inanmaktayım.

Akademik seviyesi yüksek, çalışkan, araştırmacı, topluma karşı duyarlı olan ve topluma karşı olan sorumluluğunun bilincinde çalışan ve akademik hayatı tam anlamıyla özümsemiş bir odtü'lülüydü. Son nefesine kadar sürdürdüğü akademik hayatında binlerce lisans öğrencisi, altmışın üzerinde yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirmiştir. Hem eğitimde hem de araştırmada enerji dolu yaklaşımıyla konulara açıklık getirmiş, birçok teknik konuyu çözerek sanayiye katkıda bulunmuştur. Renkli ve enerjik kişiliğinden dolayı her öğrencisinin, birlikte çalıştığı her arkadaşlarının kendisi ile ilgili bir anısı mutlaka vardır.

Üniversite-sanayi ilişkilerine çok önem vermiş, lisans ve yüksek lisans derslerindeki projeleri, yüksek lisans ve doktora tez konuları mühendislik (teknoloji) problemlerinin çözümü üzerine, sanayinin problemlerinin çözümü üzerine olmuştur. Sorumlusu olduğu akışkanlar mekaniği laboratuvarını eğitimin yanısıra sanayi problemlerinin çözümünü de gerçekleştirecek şekilde düzenlemeye çalışmıştır. Bu yaklaşım öğrencilerin sanayi problemlerini yakından tanımalarına olanak sağlamış ve çözüm için akademik tarafta nelerin yapılması gerektiği husunda önemli mesajlar vermiştir. Ayrıca, çok katılımlı bir teknokent şirketi kurarak üniversite-sanayi arakesitinde sanayiye katkı sağlamıştır.

Arçelik A.Ş.'nin genel danışmanlığını uzun seneler sürdürmüş, birçok lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisinin Arçelik araştırma- geliştirme çalışmalarına katkı vermesini sağlamıştır. Yapmış olduğu katkılardan ötürü Arçelik "Teknoloji" ödülüne layik görülmüştür. Ar-Ge sonucu geliştirilmiş olan ve dünya pazarında rekabet edebilen birçok Arçelik ürününde Cahit hocanın ve öğrencilerinin katkısı vardır.

Uzmanlık alanı geniş olan, teknolojik problemlere çözüm üretebilen bir akademisyendi, genel olarak turbomakinalar, boru hatları, tünel havalandırması konularında önemli projeler yürütmüş, uygulamalı akışkanlar dinamiği alanında çok sayıda projede görev almıştır.

Tübitak-sage, Tübitak-Mam yönetim kurulu üyesi, Nato-Agard Türkiye temsilcisi olarak katkıda bulunmuştur. Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneğinin (POMSAD) onur üyesidir. Makina Mühendisliği Bölümüne katkıları yanı sıra Fen Bilimleri Enstitüsüne yönetim kurulu üyesi olarak önemli katkılarda bulunmuştur.

Akademik çalışmalarının yanında Türk halk bilimi çalışmalarına gönül vermiş, bu konudaki çalışmalara önemli zaman ayırmış ve önemli katkılarda bulunmuştur. ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu'nun (THBT) akademik danışmanlığını yapmakla kalmamış, birçok halk oyununda sahnede gösteriye katılmıştır. Türk halk müziği çalgılarının bilimsel karakteristiklerini ve sınıflandırılmaları konusunda akademik çalışma başlatmak için çaba göstermiş ve ney üzerinde yoğun çalışmalar yapmıştır. Kısa süren hayatında binlerce lisans, altmışın üzerinde yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirip, makina bölümüne, üniversiteye, ulusal ve uluslararası bilime katkı vermesinin yanında Türk Halk Bilimine yapmış olduğu katkıların altında yurt sevgisi yatmaktadır. Yurdunu ve insanlarını çok seven Cahit Eralp Anadolu'yu karış karış gezmiştir. Ülkemizin coğrafyası ve tarihini incelemek en önemli hobilerinden biri olmuştur.

Anılarımızda, yurdunu seven değerli bir öğretim üyesi, bilim-adamı, araştırmacı, unutulmayacak bir dost, Türk Halk Bilimi sevdalısı bir Seymen ve bir Efe olarak her zaman var olacaktır.

Prof. Dr. Kahraman Albayrak - 13.02.2011


Mor Cepken - Sedefli Kama gösterisi Cahit Eralp anısına sunuldu

Mor Cepken - Sedefli Kama gösterisi 09 Nisan 2011 Cumartesi günü saat 20.00'de İstanbul'da Levent İş Kuleleri, İş Sanat Kültür Merkezi'nde Cahit Eralp'in anısına sunulmuştur. Mor Cepken - Sedefli Kama gösterisi THBT (Türk Halk Bilimi Topluluğu) tarafından sahneye konmuş ve Cahit Eralp ilk gösteriye katkıda bulunmuştur. Mor Cepken - Sedefli Kama efeleri konu almış ve efelerin Kurtuluş Savaşında destanlaşan öykülerini zeybek oyunlarıyla destekleyerek anlatmaktadır.

 


Arçelik A.Ş., Ar-Ge Laboratuvarı'nı Prof. Dr. Cahit Eralp Laboratuvarı olarak adlandırdı

Prof. Dr. Cahit Eralp, Arçelik Bulaşık Makinası İşletmesi'nde 22 Nisan 2011 tarihinde gerçekleştirilen bir törenle anıldı. Ailesi, ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları ve Arçelik A.Ş. çalışanlarının katıldığı törende Prof. Dr. Cahit Eralp'in 1994-2010 yılları arasındaki katkıları anısına Arçelik Bulaşık Makinası İşletmesi ARGE Laboratuvarı'na, Prof. Dr. Cahit Eralp Laboratuvarı adı verildi ve işletme bahçesine bir çınar ağacı dikildi.

               


ODTÜ THM Personel Korosu konserinde Cahit Eralp'e anısına bölüm ayrıldı 

ODTÜ Türk Halk Müziği Personel Korosu'nun 29 Nisan 2011 tarihinde ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu'nda gerçekleştirdiği konserin bir bölümü Prof. Dr. Cahit Eralp anısına ayrılmıştır. İlgili video görüntülerine youtube'dan erişilebilir.


To send your written and/or visual contributions about Prof. Dr. Osman Cahit Eralp to appear here, use meweb@metu.edu.tr address with your identity and contact information.