Öğretim üyelerimizin ve görevlilerimizin TÜBİTAK 1001 projeleri kabul edildi.

Created date

23/01/2019 - 07:49

Bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Feyza Kazanç Özerinç ve Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Çalışkan’ın 2018 Eylül dönemi kapsamındaki TÜBİTAK 1001 proje başvuruları desteklenmeye hak kazandı. Öğretim üyelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Tunçbilek ve Seyitömer Linyitinin Farklı Parametrelerle Yanması Sonucu Elde Edilen Uçucu Küllerinin Zeolit 4A ve 13X Üretimi Potansiyelinin Araştırılması

TUBITAK 1001 kapsamında desteklenen bu projede, kömür yakan enerji santrallerinden yanma işlemi sonucunda ortaya çıkan yüksek miktardaki uçucu küllerin atık yönetimi ve geri dönüşümüne yönelik olarak, uçucu küllerden zeolit üretimi olanakları araştırılacaktır. Ülkemize yüksek oranda ithal edilen ve özellikle emisyon indirgeme gibi çevre kirliliğini engelleyici birçok uygulamada kullanılan katma değeri yüksek bir ürün olan zeolitler için, ‘temiz enerji’ yaklaşımını da gözeten, kömürün yanı sıra biyokütle gibi yerel kaynakların kullanımıyla, özgün ve sürdürülebilir çevre dostu bir üretim metodu geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürütülecektir.

Akıllı CNC: Tırlamanın Gerçek Zamanlı Tanımlanması, Algılanması ve Kontrolü 

TUBITAK 1001 kapsamında desteklenen bu projede, Dr. Hakan Çalışkan öncülüğünde, freze uygulamalarında görülen tırlamanın gerçek zamanlı olarak algılanmasına ve denetimine yönelik algoritmalar geliştirilecektir. Tırlama olarak adlandırılan, kendinden kaynaklı titreşimler, talaş kaldırma sürecinin ana sınırlamalarından biridir. Bu proje kapsamında bir Otomatik Tırlama Kontrolü yazılımının geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu yazılım takım tezgâhının eksen sürücülerinin sinyallerini işleyerek tırlama başlangıcını algılayacak ve iş mili hızını ayarlayarak tırlamayı giderecektir.